Voor natuurlijke zorg

Doula in opleiding

Wat mogen jullie hiervan verwachten?

Naast kraamverzorgende ben ik ook doula!
Mijn rust, warmte en vooral liefdevolle manier van werken is dus ook al tijdens de zwangersc
hap en het (vroege) geboorteproces in te zetten. Ik vind het enorm belangrijk dat jullie als ouders je eigen weg kunnen vinden én volgen. Het is immers jullie lichaam, jullie kindje en jullie gezin. Mijn aanpak als doula zal zich dan ook voornamelijk focussen op het helpen vinden van jullie stem en wensen overgoten met een sausje van warmtezorg. Kijk voor de kosten van het doula traject bij het tabblad "Kosten doula en kraamzorg".

1. Eerste gesprek = intake:

In dit gesprek stemmen wij af wat jullie bij een geboorte nodig hebben en ik verzamel belangrijke basisgegevens. Verder geef ik voorlichting over de kosten en het vervolgtraject. 

2. Tweede gesprek:

In dit gesprek krijgen jullie enorm veel informatie. We onderzoeken uitgebreid welke mogelijkheden er zijn. Wat zou voor jullie een droomgeboorte zijn en hoe kunnen we die creëren? Maar ook wat voor jullie eventueel een spanningsveld kan zijn. Als laatste gaan we contact maken door een simpele lichamelijke oefening. Dit mogen jullie samen uitvoeren onder mijn begeleiding of ik help jullie actief mee. Denk hierbij aan; voetmassage of het voordoen van tegendruk geven bij rug weeën. Als ik naast doula ook jullie kraamverzorgende zal zijn na de bevalling, is dit ook de afspraak waarin ik de intake voor de kraamzorg met jullie doe. Ik leg daarin duidelijk uit wat op welk moment mijn rol is.

3. Derde gesprek:

Hier wordt de verdere basis voor het geboorteplan gelegd en vertel ik jullie over de protocollen en procedures die kunnen zorgen dat het medisch wordt, wat dit inhoudt en welke keuzemogelijkheden jullie dan nog hebben.  Ik maak op dat moment duidelijke afspraken over wanneer ik als doula wordt opgeroepen en wat er van mij wordt verwacht.

4. Begeleiding van de bevalling:

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je mij dag en nacht bellen, mailen en appen voor alle vragen die je tegenkomt. Ik vraag jullie om mij een rommelmelding te geven zodra je denkt dat er weeën zijn. Wij spreken vooraf met elkaar af wat mijn instap moment is bij jullie bevalling.

5. Extra’s:

De mogelijkheid dat ik met jullie mee ga naar één of meerdere afspraken met de verloskundige of gynaecoloog.

6. Natraject:

Ik schrijf voor jullie het geboorteverhaal waarin ik jullie het gehele verloop van de geboortereis vertel vanuit mijn perspectief. Samen met jullie eigen verhalen, vormt dit een mooi geheel. Hierin kunnen foto’s en het geboortekaartje zijn verwerkt, er zit een geboortesteen van jullie kindje bij en een lief kadootje.

Ik kom na de kraamweek nog 2 maal op bezoek om tips en trucs, adviezen of informatie uit te wisselen. Voornamelijk op het gebied van borstvoeding en/of kolven en mentale weerbaarheid kan dit erg prettig zijn.